Tuesday, 23 April 2013

RESEPI MUDAH & SENANG ~~APAM PISANG~~

Hari ni....bangun awal pagi terfikir nak buat Apam Pisang, boleh buat bekal anak-anak, suami dan diri sendiri. Bahan yang diperlukan ringkas je....kebetulan pisang memang ada, pemberian Mak. Dua hari sebelum tu..ada buat Kek Pisang tapi tak berapa menjadi, keknya agak padat mungkin terlebih tepung kot...


RESEPI APAM PISANG


resepi, mudah, senang, ringkas, apam pisang

Bahan2 :

4 Biji            - Pisang (emas / berangan)
1 Cawan       - Tepung Gandum
1/2 Cawan    - Minyak
1/2 Cawan    - Gula
2 Biji            - Telur Ayam
1 SK            - Soda Bikarbonat
1/2 SK         - Baking Powder
1 SB            - Susu Pekat
1/2 SK        - Garam
*SK - sudu kecil
  SB - sudu besar


Cara2 :

1. Panaskan periuk kukus
2. Ayak tepung + soda bikarbonat + baking powder
3. Lecek pisang
4. Pukul telur + gula + garam dipukul hingga kembang
5. Masukkan pisang ,susu pekat dan minyak pukul hingga sebati
6. Masukkan tepung sedikit-sedikit, kacau hingga sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15min atau kalau pengukus dah mengeluarkan    asap tu... tandanya dah masak nak confirmkan lagi cucuk dengan lidi kalau tak ada tepung yang melekat  pada lidi...confirm dah masak.
(semasa memasak balutkan tudung pengukus dengan tuala lembap, saya guna kain lampin tapi yang belum guna...ok.)
resepi apam pisang

resepi apam pisang
Hari ni....gi offis bawa bekal 'Apam Pisang'


No comments:

Post a Comment