Resepinya :~
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1/2 cawan minyak
- 2 biji telur
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu mentega/majerin
- 1 sudu kecil sodabikarbonat
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- Masak gula hingga perang atau sehingga berwarna coklat gelap, caranya - lebih senang masak dalam kuali tak melekat dan biarkan saje gula sehingga cair, kemudian barulah kacau, jika dah berbuih tutup api dan masukkan air panas . Selepas tu masukkan mentega dan susu pekat.Biarkan sejuk seketika.
- Panaskan periuk kukus.
- Ayak tepung bersama sodabikarbonat, saya ayak tepung 2x.
- Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan gula hangus dan tepung sedikit-sedikit, kacau hingga sebati.
- Cara saya, sebelum dituang dalam acuan, saya akan tapis dahulu bancuhan tersebut supaya tiada tepung yang bergentel dan bila dimasak struktur Apam akan lebih halus dan lembut.
- Balut tudung periuk kukus dengan kain lembap dan masak lebih kurang 15min atau sehingga periuk kukus mengeluarkan asap.
No comments:
Post a Comment