Thursday, 2 May 2013

Apam lagi....Apam Gula Hangus

Suka....sangat masak Apam, sebab setiap kali buat mesti jadi. Apam Gula Hangus paling senang dan bahan-bahanpun mudah disediakan.



Resepinya :~
resepi, apam gula hangus
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu mentega/majerin
  • 1 sudu kecil sodabikarbonat
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
Cara2nya :~
  1. Masak gula hingga perang atau sehingga berwarna coklat gelap, caranya - lebih senang masak dalam kuali tak melekat dan biarkan saje gula sehingga cair, kemudian barulah kacau, jika dah berbuih tutup api dan masukkan air panas . Selepas tu masukkan mentega dan susu pekat.Biarkan sejuk seketika.
  2. Panaskan periuk kukus.
  3. Ayak tepung bersama sodabikarbonat, saya ayak tepung 2x.
  4. Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan gula hangus dan tepung sedikit-sedikit, kacau hingga sebati.
  5. Cara saya, sebelum dituang dalam acuan, saya akan tapis dahulu bancuhan tersebut supaya tiada tepung yang bergentel dan bila dimasak struktur Apam akan lebih halus dan lembut.
  6. Balut tudung periuk kukus dengan kain lembap dan masak lebih kurang 15min atau sehingga periuk kukus mengeluarkan asap.

No comments:

Post a Comment