Sunday, 21 April 2013

Resepi Roti Jala

Dah boring sangat...asyik sarapan nasi lemak aje.... kali ni kasi tukar menu la...dalam kepala dah planning nak masak Roti Jala, lagipun Kari Daging semalam masih ada. Senang kerja tak payah nak buat kuah cicah. 

Resepi Roti Jala @ Roti Tirai

Tepung Gandum - 500gm

1 Biji Telur
1 sudu kecil Garam
Sedikit Pewarna Kuning atau kalau tak ada guna Serbuk Kunyit pun boleh
atau tak payah bubuh apa-apapun boleh....terpulang
Air - saya agak - agak aje, bancuh seperti buat tepung Goreng Pisang.

Caranya:
Campurkan semua bahan dan blender sehingga sebati.
Panaskan kuali dan masak menggunakan acuan Roti Jala, kalau bancuhan agak pekat tambahkan sedikit air.
Senang dan cepat masak kalau gunakan Kuali Non-stick tak payah nak lenser kuali dengan minyak.
resepi, roti jala

                                   Nak cepat...saya gunakan dua kuali, sebelah tu... kuali ajaib.
resepi, roti jala



No comments:

Post a Comment