Kali ni saya nak pos entry resepi mudah sesesangat tapi sedap.
Bahan diperlukan hanyalah roti (Gardenia) dan ais krim. Ambil dua keping roti, basahkan sedikit air pada permukaan roti, kemudian cedukkan aiskrim(mesti betul-betul beku) jangan terlalu banyak ais krim nanti roti akan terkoyak jika terlalu penuh/kembong bila ditekap dengan acuan.
Lapis dengan sekeping lagi roti di atasnya.Sebagai acuan, saya guna cawan je...tekapkan cawan ke atas roti.
Basahkan sedikit air dibahagian tepi roti dan tekan/penyekkan roti supaya melekat.
Dah selesai, simpan ais krim roti dalam freezer (beku) selama beberapa jam atau satu hari.
Goreng dalam minyak banyak dan panas (betul-betul panas-sehingga kuali berasap), hanya goreng sekejap sahaja (beberapa saat).
Lepas goreng boleh terus dinikmati jangan tunggu lama-lama nanti aiskrim cair.
No comments:
Post a Comment